Οδηγίες προς ασθενείς

Οδηγίες προς ασθενείς

ΟΔΗΓΙΕΣ για ασθενείς με Περιφερική Αρτηριακή Νόσο (ΠΑΝ)
(στενώσεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων)

Εάν έχετε διαγνωστεί με περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ-στενώσεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων), είναι σημαντικό να ακολουθείτε ορισμένες οδηγίες και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την πάθηση. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο:
1) Κόψτε το κάπνισμα:
Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για ΠΑΝ. Συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επιδεινώνει την κυκλοφορία. Εάν καπνίζετε, είναι απαραίτητο να το κόψετε. Συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για στρατηγικές και υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος.
2) Ασκηθείτε τακτικά:
Η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της ΠΑΝ. Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στην ενίσχυση των μυών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μιλήστε με το γιατρό σας για ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Το περπάτημα, το ποδήλατο και η κολύμβηση είναι δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου που είναι γενικά καλά ανεκτές.
3) Διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας:
Η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ΠΑΝ. Ακολουθήστε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.
4) Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση:
Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιδεινώσει την ΠΑΝ. Να παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και να λαμβάνετε φάρμακα όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Επιπλέον, περιορίστε την πρόσληψη νατρίου, διατηρήστε ένα υγιές βάρος και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που μειώνουν το στρες.
5) Διατηρήστε ένα υγιές βάρος:
Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία καταπονεί το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ΠΑΝ. Στοχεύστε σε ένα υγιές βάρος μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό διαιτολόγο για εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις.
6) Λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων:
Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη διαχείριση της ΠΑΝ και των παραγόντων κινδύνου της. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (όπως ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη) για την πρόληψη θρόμβων αίματος, φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και φάρμακα για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως ο πόνος στα πόδια. Πάρτε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.
7) Αποφύγετε τα στενά ρούχα:
Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα, ειδικά γύρω από τη μέση, τη βουβωνική χώρα και τα πόδια. Τα στενά ρούχα μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος και να συμβάλουν σε συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας.
8) Διαχειριστείτε τον διαβήτη:
Εάν έχετε διαβήτη εκτός από ΠΑΝ, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας καλά ελεγχόμενα. Να παρακολουθείτε τακτικά τη γλυκόζη του αίματός σας, να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να παίρνετε φάρμακα όπως σας συνταγογραφούνται και να παρακολουθείτε τακτικές εξετάσεις με την ομάδα υγείας σας.
9) Κάντε καλή φροντίδα των ποδιών:
Η σωστή φροντίδα των ποδιών είναι απαραίτητη για άτομα με ΠΑΝ. Κόψτε τα νύχια των ποδιών σας προσεκτικά, αποφεύγοντας τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα. Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με ήπιο σαπούνι και χλιαρό νερό και στεγνώνετε καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Ενυδατώστε τα πόδια σας τακτικά, αλλά αποφύγετε την εφαρμογή λοσιόν ανάμεσα στα δάχτυλα.
10) Παρακολουθήστε τακτικά εξετάσεις:
Τα τακτικά ραντεβού παρακολούθησης με τον γιατρό σας είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση της κατάστασής σας, την προσαρμογή των φαρμάκων εάν χρειάζεται και την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών ή συμπτωμάτων που μπορεί να έχετε.

Θυμηθείτε ότι αυτές οι οδηγίες είναι γενικές συστάσεις και είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ειδικό αγγειοχειρουργό σας για εξατομικευμένες συμβουλές με βάση τη συγκεκριμένη πάθησή σας και το ιατρικό ιστορικό σας.

ΟΔΗΓΙΕΣ προς τους ασθενείς με Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια των κάτω άκρων

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των ποδιών αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου οι φλέβες στα πόδια δυσκολεύονται να επιστρέψουν αποτελεσματικά το αίμα πίσω στην καρδιά. Για τη διαχείριση αυτής της πάθησης, ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για τους ασθενείς:

1)Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας:

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των ποδιών ή έχετε διαγνωστεί με την πάθηση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, όπως έναν αγγειοχειρουργό. Μπορεί να παρέχει ακριβή διάγνωση, να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αναπτύξει ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

2) Θεραπεία συμπίεσης:

Φοράτε κάλτσες συμπίεσης ή κάλτσες όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια, ασκώντας ήπια πίεση στις φλέβες, μειώνοντας το πρήξιμο και εμποδίζοντας τη συγκέντρωση του αίματος.

3) Ανύψωση ποδιών:
Ανυψώστε τα πόδια σας όποτε είναι δυνατόν, ειδικά όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε. Η ανύψωση των ποδιών σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και στη βελτίωση της ροής του αίματος. Στηρίξτε τα πόδια σας σε ένα μαξιλάρι ή χρησιμοποιήστε μια ανάκλιση για να κρατήσετε τα πόδια σας ψηλά.
4) Τακτική άσκηση:
Ασχοληθείτε με τακτική σωματική δραστηριότητα για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να ενισχύσετε τους μυς των ποδιών. Ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα, το κολύμπι και η ποδηλασία μπορεί να είναι ευεργετικές. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να προσδιορίσετε το κατάλληλο επίπεδο άσκησης για την κατάστασή σας.
5) Αποφύγετε την παρατεταμένη καθιστή ή όρθια στάση:
Εάν η καθημερινή σας ρουτίνα περιλαμβάνει παρατεταμένες περιόδους καθίσματος ή ορθοστασίας, προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα και να μετακινηθείτε για να αποφύγετε τις παρατεταμένες στατικές θέσεις. Εάν πρέπει να κάθεστε για μεγάλες περιόδους, δοκιμάστε να λυγίζετε και να εκτείνετε τους αστραγάλους σας περιοδικά για να προωθήσετε τη ροή του αίματος.
6) Διατηρήστε ένα υγιές βάρος:
Το υπερβολικό βάρος μπορεί να καταπονήσει τις φλέβες στα πόδια σας, επομένως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ευεργετική. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και ενσωματώστε τακτική άσκηση για να βοηθήσετε στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
7) Αποφύγετε τα στενά ρούχα:
Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα, ειδικά γύρω από τη μέση, τη βουβωνική χώρα και τα πόδια. Τα στενά ρούχα μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος και να συμβάλουν σε συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας.
8) Περιποίηση δέρματος:
Φροντίστε το δέρμα σας για να αποφύγετε επιπλοκές. Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο για να αποφύγετε την ξηρότητα και τον κνησμό. Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια ή ντους, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Προστατέψτε τα πόδια σας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιήστε αντηλιακό όταν χρειάζεται.
9) Φάρμακα:
Εάν σας συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας, πάρτε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της ροής του αίματος ή την πρόληψη θρόμβων αίματος. Ακολουθήστε τη συνταγογραφούμενη δοσολογία και το πρόγραμμα.
10) Τακτικά ραντεβού παρακολούθησης:
Παρακολουθήστε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης με το γιατρό σας για να παρακολουθείτε την εξέλιξη της κατάστασής σας και να προσαρμόσετε τη θεραπεία όπως απαιτείται. Μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας, να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των συνταγογραφούμενων παρεμβάσεων και να παρέχει πρόσθετη καθοδήγηση.
11) Θυμηθείτε να συζητήσετε αμέσως τυχόν ανησυχίες ή αλλαγές στα συμπτώματά σας με το γιατρό σας.
Μπορεί να παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές και να διασφαλίσει ότι λαμβάνετε την πιο κατάλληλη φροντίδα για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των ποδιών σας.

Ο ιατρός

Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Κωνσταντινίδης
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ